de kvasСмачного й дешевого тернопільського квасу цього літа не буде. Кілька торгових точок пограбовано. Ті будки, що залишилися, кажуть забрати, бо земля під ними належить іншим.
Чому зник у Тернополі легендарний натуральний квас, Добі розповів директор Тернопільського заводу безалкогольних напоїв Ігор Свистун:
– На сьогоднішній день в Тернополі залишилось 10 точок з продажу квасу, колись було 26. Ми хотіли квас запустити по минулорічній ціні – 3 гривні за бокал. Розвезли устаткування, термоси. І розумієте, з чотирьох точок устаткування прохолоди вкрали. Залишилось шість з обладнанням.
За словами Ігоря Свистуна, на заводі квас заварювався в промислових об’ємах. Мінімальна заварка – 10 тонн. Шість точок аж ніяк не справились би з реалізацією, тож виробництво було б збитковим.
Відновити обладнання завод не має змоги. Відповідні термоси і кеги виготовлялися в Одесі ще за часів колишнього СРСР, зараз такого не роблять. Ігор Свистун сподівається на інвесторів, які готові вкласти гроші у масштабне виробництво хлібного квасу та інших напоїв з натуральної сировини. Втім, навіть додаткові капіталовкладення наразі не можуть усунути інші перешкоди:
– Нам торік казали архітектори, що наша будка не вписується в архітектурну композицію біля пам’ятника Героям Небесної Сотні. Далі. Стояла будка біля видавництва «Збруч», там всю землю викупили, сказали нам забиратися. Біля автовокзалу, пам’ятаєте, були дві будки, земля не наша – забирайся… На Валовій біля поліції, ви певне знаєте, там відновили майданчик. А треба такі зробити точки, щоб були підведені і каналізація, і вода.
Як каже Ігор Свистун, завод повністю готовий виготовляти квас хоч завтра. Автомобіль для перевезення теж відновлений і є кому працювати. Але цьогоріч тернополяни навряд чи посмакують прохолодним тернопільським квасом. Між тим, тернопільський завод, чи не єдиний в Україні ще виготовляв його до минулого року, в інших містах такого нема вже років з двадцять…

 

Розкажи друзям
  • gplus
  • pinterest

Якщо Ви помітили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Enter