Сьогодні у Тернополі на гончарному фестивалі «Не святі горшки ліплять» діє ярмарок виробів. Близько двадцяти майстрів з різних областей України привезли свої роботи. Кераміка на будь-який смак: традиційна, народна, сучасна, виконана у найрізноманітніших техніках.

До Тернополя має приїхати 18 гончарів, наразі присутні 16 з Києва, Червонограда, Івано-Франківська, Волинської області, Луцька, Ужгорода, Тернополя. Є майстри з досвідом понад 25 років. Кожен взяв з собою свій гончарний круг. На Козацькому острівку поряд з ярмарком гончарі проводять майстер-класи.

Дружина тернопільського гончара Руслана Друка Уляна Джигренюк говорить, що це велике задоволення побачити роботи майстрів, бо вироби кожного митця є особливі. До того ж цікаво спостерігати, як багато гончарів працюють одночасно, їхня магія захоплює.

8b1527c50ca8b5c33d5f474a64b5ad594aa7c5c6

Сьомий рік сім’я Руслана Друка займається гончарством. До цього ремесла прийшли через своїх дітей, яких записали на гурток кераміки. А заняття відвідували разом. Сьогодні вони знанні майстри гончарства у Тернополя. Їхні роботи можна розглядати та придбати на ярмарку: куманці, барила, тарілки, горщики, миски, пательні та багато інших.

– Роботи створені з глини, це жива кераміка оброблена воском. У нас багато сучасних виробів, наприклад пророщувач зерен, маємо хлібницю, лотки. Кожен майстер має своє бачення, відтворити так, як колись не можливо, хочеться додавати щось нове. Ціни різні. Усе залежить від часу та кількості елементів між собою склеєних. Якщо їх багато, роботи дорожчі. Для прикладу, над куманцем потрібно працювати близько місяця. Процес сушіння також триває дуже довго. Руслан робив скульптуру лева, вона сохла чотири місяці. Такі роботи є музейними експонатами, – розповідає Уляна Джигренюк.

Наталія Дудко з Луцька розповіла про особливість своїх виробів, їх виготовляють разом з чоловіком Віктором. Їхні вироби – чорна кераміка, переважає різноманітний посуд, декоративних виробів менше.

– Кераміка випалюється в печі на дровах, у ній немає жодних домішок. Чорний колір посуд набуває при задимленні: піч закладаємо дровами та засипаємо землею. Вироби тримаємо дві доби. До того для зміцнення випалюємо у печі при температурі до тисячі градусів. Посуд практичний, можна ставити у духовку, турку на вогонь, наливати гаряче. Якщо набрати у глиняний глечик воду і залишити її на ніч, зранку рідина буде ідеально очищена, – ділиться дружина гончара Віктора Наталія Дудко.

Окрім того, на гончарному фестивалі «Не святі горшки ліплять» працює ярмарок майстрів Національної спілки мистецтв України. Представлені різні ремесла.

Фестиваль діятиме ще й у суботу і неділю. Вчора впродовж шести годин гончарі виготовляли величезного глечика. Його висота 1 м 26 см, наразі він просушується. Випалювати його будуть в ніч з суботи на неділю.

4d3aae3d809503b43580e49bfbead070fc51353a

7c94c58b2586a707d76b10f44906e7917a2a8729

67a99796912cbc0c12cc99dbc36226c0d9a0c1bb

237766c2e4ae9b0679da30653a51b1b93b2cb21e

acd7aa35bfcfbd235cc183d41d957978438e56da

c01149f61e34db0db9a991cd72ecb7d33c33d913

d11267169992b9d7f6c3bc2a859ee34de2e4eb66

e37b649118507f0279deb9625bccacffa0536b95

fc6fc2ad747a6ed5b6f82068c53f8e47d60272cf

Джерело: doba.te.ua

Розкажи друзям
  • gplus
  • pinterest

Якщо Ви помітили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Enter